Kertoimet vedonlyönnissä – Miten veikkauskertoimet muodostuvat?
Internetiin siirtymisen myötä vedonlyönti on vuosi vuodelta yhä enemmän yleistynyt kaikenlaisten ihmisten keskuudessa laajentaen erilaisten pelaajien määrää. Vielä pari vuosikymmentä sitten suomalaisten ainoa mahdollisuus vedonlyöntiin oli kotimaisen palveluntarjoajan kautta, mutta internetin yleistymisen ja palveluntarjoajien sivustojen parantumisen myötä on kiinnostuneille tarjolla tätä nykyä valtavan kokoinen markkina.
Vedonlyönti on itsessään hyvin yksinkertaista. Vedonlyönnistä kiinnostuneen tulee vain löytää mielenkiintoinen pelikohde, tehdä päätelmä kohteen lopputuloksesta sekä asettaa veto. Vedon osuessa kohdilleen saa pelaaja itselleen asettamansa vedon kertoimen mukaisesti rahansa takaisin.
Kerroin on siis tärkeässä roolissa vedonlyönnin tuotto-odottamassa. Mutta mitä kertoimet oikeastaan ovat ja miten niitä lasketaan? Tähän tutustumme tässä artikkelissa.
Vedonlyönnin kertoimet
Vedonlyönti on sinänsä yksinkertaista, että oikeastaan kaikki mikä siihen liittyy, liittyy juuri tapahtuman kertoimeen. Erilaiset vedonvälittäjät ja kertoimenlaskijat laskevat todennäköisyyksiä ihmisiä kiinnostaville tapahtumille ja määrittävät täten kertoimia mahdollisten lopputulosten toteutumisen puolesta ja vastaan.
Perinteisesti vedonlyönnissä puhutaan urheiluvedonlyönnistä, jossa todennäköisyyksiä lasketaan eri lajeille, sarjoille ja pelaajille. Niiden avulla määritetään kerroin, jonka mukaan pelaaja voi pelata haluamaansa kohdetta vedonlyöntisivustolla. Vedonlyöntikertoimen avulla pelaaja voi myös itse laskea prosentteina laskennallisen todennäköisyyden kohteelle.
Mistä kerrointen koko muodostuu?
Kertoimissa puhutaan yleensä aina pienistä ja suurista kertoimista. Koska kertoimet ovat suoraan todennäköisyyksien kautta laskettuja, tarkoittaa suuri kerrointa pientä todennäköisyyttä ja toisin päin.
Esimerkiksi huippuiskussa olevan Valioliigan johtaja Manchester Cityn kerroin liigan häntäpään Norwichia vastaan voisi olla 1,10 ja käytännössä tarkoittaa, että vedonvälittäjät uskovat Cityn voittavan Norwichin lähes joka kerta. Vastaavasti taas Norwichin voiton kerroin voisi olla oheisella Cityn kertoimella noin 12 luokkaa, riippuen siitä millainen todennäköisyys tasapelille on laskettu.
Kertoimia lueskellessa on hyvä tutustua muutamaan muistisääntöön. Mikäli kerroin on 2,5 luokkaa, on kertoimenlaskija laskenut tapahtuman todennäköisyydeksi 40 %. Kahden (2.00) luokkaa olevan kertoimen todennäköisyys on noin 50 % eli osuma toteutuisi joka toinen kerta.
Kertoimet siis muodostuvat lähes kokonaan tapahtumien todennäköisyydestä, mutta kertoimeen vaikuttaa eräs toinenkin asia, joka on talon etu. Talon edulla tarkoitetaan osuutta, jonka vedonvälittäjä ottaa kertoimien yhteenlasketun summan päältä. Ulkomaisilla vedonlyöntiyhtiöillä tapahtumien todennäköisyydet kertoimien perusteella ovat noin 102-104 %, jolloin vedonlyöntiyhtiö siis laskennallisesti ottaa 2-4 % jokaisesta vedosta itselleen.
Esimerkki kertoimista Jääkiekossa
Jääkiekossa kertoimet muodostuvat kahden joukkueen välisistä voimasuhteista ja niiden odottamista.
Oheiset kertoimet ovat ottelusta Pittsburgh Penquins vs Washington Capitals
Vedonlyöntisivusto antaa seuraavat kertoimet Pittsburgh 2,80 – Tasapeli 3,80 – Washington 2,40
Prosentteina nämä kertoimet (eli tapahtuman todennäköisyydet) ovat 35,7 % – 26,3 % – 41,7 %
Näistä nopeasti laskettuna saadaan yhteisprosenteiksi 103,7 %, joka tarkoittaa, että vedonlyöntisivuston talon etu on vedonlyönnissä 3,7 %.
Eri yhtiöillä on tarjolla erilaiset kertoimet
Eri vedonlyöntiyhtiöt tarjoilevat erilaisia kertoimia samaan kohteeseen. Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että osa kertoimenlaskijoista laskee tulosten todennäköisyyksiä eri tavoin.
Fiksu ja viisas pelaaja pyrkiikin aina löytämään itselleen kertoimia ja kohteita, joista hänen on mahdollisuus saada itselleen etua verrattuna markkinaan. Käytännössä tämän voi tehdä kahdella tavalla, joko laskemalla kertoimia itse ja etsimällä kertoimia, jotka antavat pienemmän todennäköisyyden kuin mitä itse kuvittelet tai vaihtoehtoisesti vertailemalla eri yhtiöiden kertoimia.
Mikäli on jo päättänyt pelata tiettyä kohdetta, kannattaakin aina etsiä markkinoiden korkein kerroin, sillä se on pelaajan näkökulmasta edullisin. Tällaisia kohteita on olemassa jokaisen peliin ja niitä kutsutaan markkinatopeiksi.
Markkinatoppikin kannattaa kuitenkin jättää pelaamatta, mikäli oma todennäköisyytesi kohteelle on matalampi kuin mitä markkinat antavat. Tutkaile siis aina omia näkemyksiäsi suhteessa markkinoihin. Mikäli kuitenkin löytää kertoimen, joka on suurempi kuin kohteen todennäköisyys, puhutaan ylikertoimesta.
Ylikertoimet ovat tosiaan kertoimia, joissa kerroin on liian suuri suhteessa tapahtuman todennäköisyyteen. Ylikertoimet mahdollistavat pitkässä juoksussa voitollisen vedonlyönnin, sillä niissä pelaaja voi parhaimmillaan voittaa talon edun kokonaan.
Kerrointen kääntäminen prosenteiksi
Edellisessä kappaleessa sivuttiinkin jo aihetta, jossa kertoimet voidaan muuttaa prosenteiksi. Kertoimien muuttaminen helpottaa vedonlyöntiyhtiön tai kertoimenlaskijan virheiden arviointia, eli se mahdollistaa ylikertoimien etsimisen.
Normaali pelaaja voi miettiä ja laskea, millaisen todennäköisyyden hän antaa millekin tapahtumalle tietyssä kohteessa. Todennäköisyyksiä mietitään normaalissa elämässä aina prosenttien näkökulmasta, joten vedonlyöntiäkin helpottaa, kun osaa kääntää vedonlyönnin kertoimet prosenteiksi.
Kertoimen kääntäminen prosentiksi toimii yksinkertaisen laskukaavan kautta. Laskukaavana toimii 1/kerroin) * 100. 1 kuvaa tapahtuman koko todennäköisyyttä ja kerroin kyseisen tapahtuman todennäköisyyttä. Kaikkien mahdollisten todennäköisyyksien jakaminen kyseisen tapahtuman todennäköisyydellä ja sen kertominen 100:lla antaa vastaukseksi tapahtuman todennäköisyyden prosentteina.
Otetaan aiemmin käytetty esimerkki uudelleen tarkasteluun
Oheiset kertoimet ovat ottelusta Pittsburgh Penquins vs Washington Capitals
Vedonlyöntisivusto antaa seuraavat kertoimet 1 Pittsburgh 2,80 – X Tasapeli 3,80 – 2 Washington 2,40
Prosentteina nämä kertoimet (eli tapahtuman todennäköisyydet) ovat (1/2,80 * 100) = 35,7 % – (1/3,80 * 100) = 26,3 % – (1/2,40 * 100) = 41,7 %.
Tässä tapauksessa kohteita kannattaa pelata, mikäli omat arviosi todennäköisyyksistä ovat näistä poikkeavia. Samalla pystyt kehittymään pelin arvioinnissa ja muutenkin vedonlyöjänä.
Toisaalta voit myös opetella kääntämään omat todennäköisyys arviosi kertoimiksi, joita pienempiä ei sinun mielestäsi kannata pelata. Mikäli olet esimerkiksi sitä mieltä, että Manchester City voittaa Liverpoolin kotona 35 %:n todennäköisyydellä, voit laskea oman minimikertoimesi käyttämällä laskukaavaa toisin päin.
Kaava menee seuraavalla tavalla 1/(35/100) = 2,86. Mikäli siis löydät kertoimen, joka on tätä suurempi kannattaa sinun ehdottomasti pelata sitä. Tällöin markkinan tarjoama todennäköisyys on pienempi kuin mitä itse ajattelet, eli, jos olet oikeassa, voitat vedonlyöntiyhtiön kertoimenlaskijan.
Yhteenveto
Vedonlyönnissä kertoimet ovat kaikki kaikessa. Kerroin kertoo pelaajalle suoraan, millaista voittoa kohteen oikeasta arvioinnista on saatavilla. Tästä syystä on erittäin tärkeää ymmärtää, miten kerroin muodostuu.
Kerroin muodostuu aina lähtökohtaisesti kahdesta asiasta, jotka ovat tapahtuman todennäköisyydet sekä talon etu. Kertoimia tarkastelemalla voit selvittää talon edun. Mitä pienempi talon etu on, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on voittaa.
Tietysti kertoimeen vaikuttaa myös se, millaista todennäköisyyttä itse odotat pelin tapahtumille. Mikäli odottamasi todennäköisyys on suurempi, kuin markkinan odottama todennäköisyys kannattaa sinun pelata kohdetta.
Kertoimia kannattaa aina miettiä niin kertoimen kuin tapahtuman todennäköisyyden osalta. Kertoimet on helppo kääntää todennäköisyyksiksi yksinkertaisen laskukaavan avulla ja samalla tavoin voit laskea omalle todennäköisyydellesi kerroinrajan, jolla pelata kohdetta.