Eurooppalainen tasoitusveto
Erilaiset tasoitusvedot ovat loistava tapa pelata urheiluvedonlyöntiä ja kasvattaa kertoimia ennakkoon hyvin todennäköisissä otteluissa. Tasoitusvetojen avulla ottelu tavallaan aloitetaan jostain muusta tuloksesta kuin 0-0, jolloin ottelun tapahtumat muokkaavat vedon tulosta.
Tasoitusvetojen voidaan teoreettisesti tasoittaa joukkueiden voimasuhteita. Myös esimerkiksi ennakkoon erittäin tasaisten otteluiden kertoimia voidaan kasvattaa tehokkaasti lisäämällä joukkoon tasoituksia. Tätä kuitenkin kannattaa tehdä vain silloin, kun uskot toisen joukkueen olevan ottelussa selkeästi parempi.
Erilaisia tasoitusvetoja on olemassa monenlaisia, mutta suosituimmat ovat aasialainen tasoitusveto (Asian Handicap) sekä eurooppalainen tasoitusveto (European Handicap), johon tutustumme tarkemmin tässä artikkelissa.
Mikä on eurooppalainen tasoitusveto
Eurooppalainen tasoitusveto tunnetaan markkinoilla myös nimellä three-way-handicap, sillä jokaisessa kohteessa on tarjolla kolme eri lopputulosta. Vetoa voi lyödä ennakkoon vahvemman joukkueen puolesta negatiivisella tasoituksella, heikomman joukkueen puolesta tasoituksella tai valita tasapelin, jossa ennakkoon parempi joukkue voittaa tasoituksen verran.
Eurooppalaista tasoitusvetoa voidaan käyttää lähes missä tahansa pallopelissä, mutta selkeästi suosituimpia ne ovat jalkapallon ja jääkiekon parissa.
Eurooppalaisen tasoitusvedon säännöt
Eurooppalaisen ja aasialaisen tasoitusvedon säännöt ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta eurooppalaisessa tasoitusvedossa oleva tasapelin mahdollisuus on suurin ero. Peleissä on siis aina tarjolla kolme erilaista lopputulemaa.
Miltä eurooppalainen tasoitusveto näyttää pelikupongilla?
Eurooppalaisessa tasoitusvedossa pelikohteissa on tarjolla aina kolme lopputulemaa. Ensimmäinen eli koti näyttää millaisen kertoimen ennakkosuosikki saa, jos se voittaa useammalla maalilla kuin tasoitus on. Tasapeli, eli toinen valinta, näyttää kertoimen, jonka saa, jos kotijoukkue voittaa tasan tasoituksen verran. Kolmas, eli vieras, antaa kertoimen vierasjoukkueen voitolle halutulla tasoituksella.
Mitä eurooppalainen tasoitus +1/-1 tarkoittaa
Tasoitusvedoista on olemassa erilaisia variaatioita ja yleensä peleihin on tarjolla eri kokoisia tasoituksia. Jalkapallon ja jääkiekon parissa yleisin tasoitus on +1/-1 tasoitus, jossa ennakkosuosikin tulee voittaa vähintään kahdella maalilla, tasapeli on voimassa, kun ennakkosuosikki voittaa yhdellä maalilla ja muut tulokset tuottavat voiton ennakkoon heikommalle joukkueelle.
Esimerkiksi Brasilian ja Färsaarten välisessä ottelussa jalkapallossa merkit olisivat seuraavat:
1: Brasilia (-1) X: Tasapeli (-1) 2: Färsaaret (+1)
Mitä eurooppalainen tasoitus +2/-2 tarkoittaa
+2/-2 tasoitus on toinen yleinen eurooppalaisen tasoituksen tyyppi. Tässä muodossa ennakkosuosikin tulee voittaa vähintään kolmella maalilla, tasapeli on voimassa, kun ennakkosuosikki voittaa kahdella maalilla ja muut tulokset tuottavat voiton ennakkoon heikommalle joukkueelle.
Esimerkiksi Brasilian ja Färsaarten välisessä ottelussa jalkapallossa merkit olisivat seuraavat:
1: Brasilia (-2) X: Tasapeli (-2) 2: Färsaaret (+2)
Mitä eurooppalainen tasoitus +3/-3 tarkoittaa
+3/-3 tasoitus toimii samalla periaatteella kuin aiemmatkin eurooppalaisen tasoitusvedon tyypit. Tässä muodossa ennakkosuosikin tulee voittaa vähintään neljällä maalilla, tasapeli on voimassa, kun ennakkosuosikki voittaa kolmella maalilla ja muut tulokset tuottavat voiton ennakkoon heikommalle joukkueelle.
Esimerkiksi Brasilian ja Färsaarten välisessä ottelussa jalkapallossa merkit olisivat seuraavat:
1: Brasilia (-3) X: Tasapeli (-3) 2: Färsaaret (+3)
Tämä vetotyyppi on harvinaisempi jalkapallon puolella, mutta edellä mainitussa Brasilian ja Färsaarten ottelussa kuitenkin hyvin mahdollinen. Isommat tasoitusvedot ovat käytössä yleensä jääkiekossa, jossa vedot voivat epätasaisissa otteluissa yltää jopa 5 tai 6 maaliin.
Eurooppalainen tasoitusveto jalkapallossa
Jalkapallossa eurooppalainen tasoitusveto on yksi suosituimmista pelitavoista. Tasoitusvetojen avulla tasataan joukkueiden voimasuhteita. Myös ennakkosuosikeille on saatavilla oikein hyviä, jos uskot tai tiedät, että ottelusta on tulossa erittäin epätasainen.
Jalkapallon suurissa liigoissa eurooppalainen tasoitusveto on erittäin suosittu pelitapa ja koska siinä on kolme mahdollista lopputulosta, ovat kertoimet yleensä hieman parempia kuin aasialaisessa versiossa.
Eurooppalainen tasoitusveto tenniksessä
Eurooppalainen tasoitusveto on parhaimmillaan jalkapallon ja jääkiekon kaltaisissa lajeissa, joissa maali- tai pisteodottama on verrattain pieni. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueiden maaliero on yleisesti ottaen pieni, mutta on kuitenkin olemassa mahdollisuus, että ero repeää useampiin maaleihin tai pisteisiin.
Tenniksessä eurooppalaista tasoitusvetoa ei juurikaan käytetä, mutta jotkut vedonvälittäjät tarjoavat sitä erävetoihin, mutta kovinkaan kattavaa se ei ole. Tenniksessä erien ero voi olla korkeimmillaan kolme, joten tarjolla on vain +1/-1 ja +2/-2 vetoja. Nämä ovat kuitenkin todella harvinaisia.
Eurooppalainen tasoitusveto jääkiekossa
Parhaimmillaan eurooppalainen tasoitusveto on jalkapallon lisäksi jääkiekossa. Jääkiekossa otteluiden maaliodottama on yleensä 4-6 maalin välillä, joten tämä mahdollistaa isojenkin tasoitusvetojen pelaamisen.
Varsinkin tasapelejä pelaamalla tasoitusvetoina, on jääkiekossa mahdollista saada isojakin kertoimia. Tämä johtuu siitä, että jääkiekossa pelataan ratkaisuun saakka ja esimerkiksi lopussa pois otettu maalivahti voi muuttaa tulosta dramaattisesti vielä viimeisten minuuttien aikana.
Eurooppalainen tasoitusveto lentopallossa
Lentopalloon eurooppalainen tasoitusveto ei sovellu kovinkaan hyvin. Tämä johtuu samasta asiasta kuin tenniksenkin kohdalla, sillä otteluissa tulee aina tiettyyn väliin oleva määrä eriä, jolloin suuria repsahduksia ei voi syntyä.
Lentopallossa pelataan aina paras viidestä pelejä, joten parhaimmillaan tasoitusvedot voivat olla +1/-1 tai +2/-2, joten kovinkaan pelattavia kohteita nämä eivät ole.
Eurooppalainen tasoitusveto koripallossa
Eurooppalainen tasoitusveto on monesti tarjolla myös koripallossa, mutta kovinkaan hyvä väline se ei koripallon kaltaisessa pelissä ole. Otteluissa syntyy keskimäärin 200 pistettä tai yli, joten tasoitusvedon asettaminen voi muodostua hyvin haastavaksi.
Koripallon tyyppisessä pelissä, jossa pisteitä tulee paljon, on suotavampaa käyttää tasoituksissa aasialaista tasoitusvetoa. Tasoitusvedot eivät kuitenkaan ole kovinkaan järkeviä tämän tyyppisissä lajeissa.
Yhteenveto
Eurooppalainen tasoitusveto on loistava väline lajeihin, jossa otteluiden maalimäärät ovat pieniä. Jalkapallon ja jääkiekon kaltaiset lajit toimivat todella hyvin, koska niissä tasapelinkin osuminen on kohtuullisen hyvin ennustettavissa pienillä tasoituksilla.
Suosituinta eurooppalainen tasoitusveto on jalkapallossa, jossa sitä pelataan muun muassa arvoturnauksissa, Valioliigassa, Serie A:ssa, Bundesliigassa sekä muissa suurimmissa tapahtumissa.
Eurooppalainen tasoitusveto ei kuitenkaan sovi lajeihin, jossa maaleja tai pisteitä tehdään suuria määriä, sillä niissä tasoituksen asettaminen on erittäin vaikeaa. Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi isoista urheilulajeista muun muassa baseball sopii loistavasti eurooppalaisen tasoitusvedon avulla pelattavaksi.
Vaikka eurooppalainen tasoitusveto takaakin parempia kertoimia, on muistettava, että kääntöpuolella on aina se, että ottelulla on kolme mahdollista lopputulosta. Tästä syystä aasialainen tasoitusveto on ollut pelaajien keskuudessa huomattavasti suositumpi pelityyppi.
Eurooppalainen tasoitusveto on kuitenkin erittäin hyvä väline nimenomaan, jos tykkää lyödä vetoa jalkapalloon tai jääkiekkoon. Se on oiva väline kerrointen hakemiseen otteluissa, joissa on olemassa selkeä ennakkosuosikki ja altavastaaja.