100 % tervetuliaisbonus 200 € asti
Pelaa

Yli/alle vedonlyönti – mitä se tarkoittaa ja missä lajeissa sitä voi hyödyntää?

Yli/alle, vedonlyontisivustot.tv

Yli/alle -vedonlyönti on yksi vedonlyönnin suosituimmista kohteista. Sen suosioon on vaikuttanut helppo ja laaja pelattavuus, jotka mahdollistavat kohteiden valinnan myös sellaisille pelaajille, jotka eivät ole vedonlyöntiä aiemmin harrastaneet.

Yli/alle- kohteita on tarjolla moneen eri lajiin, joten vedonlyönnistä kiinnostuneen on hyvä ymmärtää, miten ne toimivat. Tässä tekstissä käymme läpi yli/alle vedonlyöntiä eri lajeissa.

Yli/alle, vedonlyontisivustot.tv

Mitä ovat yli/alle-vedot?

Yli/alle vedonlyönnissä vedon kohteella on tietty raja, johon peli muodostuvat. Tällaisia vetoja kutsutaan linjavedoiksi. Tällä tarkoitetaan muun muassa tilannetta, jossa bookkeri uskoo ennakkosuosikin, kuten Golden State Warriorsin voittavan altavastaajan Miami Heatin 10 pisteellä. Tällöin vedonlyönnin kohteena -10 Golden State, jos uskot Golden Staten voittavan yli 10 pisteellä. Vastaavasti taas, jos uskot, että ero joukkueiden välillä on alle 10 pistettä, tai Miami jopa voittaa, on kohteesi +10 Miami.

Yli/alle-vetoja on tietysti myös erilaisia, mutta edellä mainittu esimerkki on yksi yleisimmistä yli/alle-vetotyypeistä.

Yli/alle-vedoissa on perinteisesti kaksi mahdollista lopputulosta. Vedot ovat perinteisesti niin sanottuja puolipistevetoja, eli vetojen tasoitukset ovat 10,5 tai jotain vastaavaa. Puolipistevedoissa lopputulemia on siis tasan kaksi, sillä otteluissa ei voida puolen pisteen erolla oleviin lopputuloksiin. Tasapistevedoissa mahdollisia lopputulemia on kolme eli lopputuloksena voi olla push, jossa veto menee voidiksi eli sen kerroin on yksi (1.00).

Yli/alle-vetoja kutsutaan englanninkielisellä termillä total. Jos siis joskus näet termin total vedonlyöntikontekstissa, on kyseessä yli/alle-veto.

Yli/alle-vedot jalkapallossa

Jalkapallo on yksi suosituimmista vedonlyönnin lajeista, koska siinä on laaja tarjonta erilaisiin vetoihin. Jalkapallossa on mahdollista lyödä vetoa niin ottelun lopputuloksesta, pelaajan maaleista, puoliajan tuloksesta ja niin edelleen.

Yli/alle-vedot ovat myös jalkapallossa suosittuja kohteita. Perinteisesti yli/alle-vedoissa veikataan maalien määrää. Samalla periaatteella otteluissa voidaan kuitenkin veikata myös kortteja, kulmapotkuja ja torjuntoja. Käytännössä siis kaikista tapahtumista, mitä jalkapallossa tilastoidaan.

Yli/alle-vedoissa on jalkapallossa yleensä tarjolla monenlaisia linjoja, joiden mukaan pelikohteet määrittyvät. Toisaalta voi veikata, että ottelussa tulee alle 0,5 maalia, jolloin kerroin on yleensä korkea. Tällöin toki yli-vedon kerroin on todennäköinen ja täten pieni. Toisaalta samaan peliin voi olla myös tarjolla kohde yli/alle 4,5 maalia, jolloin taas tulosten todennäköisyys kääntyy juuri toisin päin.

Jalkapallossa ottelut ovat yleensä kohtuullisen vähämaalisia ja huipputasolla pelin ollessa sen verran tasaista, on aiempien otteluiden keskiarvoista ennustettavissa ottelun maalimääriä kohtuullisen hyvin. Keskimääräiset maalimäärät kuvaavat yleensä aika hyvin joukkueiden maaliodottamia, jotka yhteen laskemalla on mahdollista saada maalien kokonaismäärän odottama selville.

Keskiarvon avulla veikkaamisessa on kuitenkin oma riskinsä, sillä esimerkiksi 20 edellisen ottelun maalikeskiarvoa voi yksittäiset useampimaaliset ottelut nostaa hyvin paljon. Jos esimerkiksi joukkueen viimeisimmissä 20 ottelussa on tullut 60 maalia, on maalikeskiarvo kolme per ottelu. Jos mukana on kuitenkin otteluita, joiden lopputulokset ovat 7-1, 5-2 tai 4-3, nostavat ne keskiarvoa huomattavasti. Nämä tulokset poistamalla keskiarvosta, tulee keskiarvoksi 2,23, jolloin esimerkiksi 2,5 maalin yli pelaaminen ei enää tunnukaan kovin houkuttelevalta.

Keskiarvon lisäksi jalkapallossa kannattaa perehtyä myös tilastoihin, joista selviää, monestiko otteluissa on tehty yli 2,5 maalia. Koska ottelut voivat hyvin päättyä myös 0-0, ne vastaavasti laskevat keskiarvoa huomattavasti. Mikäli joukkueen otteluissa on tehty 12 kertaa yli 3 maalia viimeisen 20 ottelun aikana, on todennäköisempää, että niin tapahtuu myös jatkossa.

Yli/alle-vedot jääkiekossa

Jääkiekossa yli/alle kohteet toimivat hyvin samantapaisesti kuin jalkapallossa. Perinteisimmät linjavedot on asetettu ottelun maalimääriin ja verrattuna jalkapalloon, on jääkiekossa tarjolla huomattavasti enemmän asetettuja linjoja.

Jääkiekko ottelun perinteisin linja on asetettu 5,5 maaliin, jossa 6 maalia tai enemmän on yli ja 5 maalia tai vähemmän on alle. Jääkiekossa ottelun odotettu maalimäärä on yleensä linjana, jossa molemmille vaihtoehdoille tarjotaan lähes samansuuruista palautusta.

Kuten jalkapallossa, myös jääkiekossa erilaiset pelaajavedot ovat myös suosittuja linjavetojen tyyppejä. Pelaajan laukaukset, jäähyt ja maalit ovat olleet vedonlyöjien suosiossa. Varsinkin yli 1,5 maalin ja yli 2,5 maalin vedot tarjoavat yleensä kirkkaimmillekin tähdille hyviä kertoimia.

Jääkiekossa ovat suosittuja myös erilaiset yli/alle-vedot, joissa veikataan voittomarginaalia. Suosikkijoukkueen odotetaan voittavan ottelu yli 2 maalilla ja tällöin linja asetetaan 2,5 maaliin.

Yli/alle-vedot NBA:ssa ja koripallossa

Koripallossa yli/alle-vedot ovat olleet kovassa suosiossa pelaajien keskuudessa, sillä peli on nopeatempoista ja huippuyksilöiden toteuttamat suoritukset kentällä voivat rikkoa bookkerin asettaman linjan. Koripallossa on tarjolla paljon erilaisia pelaaja linjoja, joista esimerkiksi parhaimmilla pisteentekijöillä voi olla linjoja yli/alle 28,5 pistettä ottelussa.

Vaikka ennakkosuosikki ei voittaisikaan ottelussa, voi tähtipelaaja silti tehdä kovia pisteitä ottelussa, jolloin yli veikkaukset voivat tuottaa voittoa. Koripallossa on myös tarjolla yli/alle-vetoja pelaajien levypalloihin ja syöttöihin.

Tarjolla ovat tietysti myös perinteiset ottelun kokonaispistemäärän linjavedot sekä joukkuekohtaiset linjavedot. Varianssi koripallon pisteissä on toki suurta, sillä otteluissa nähdään usein yli 200 pisteen kokonaispistemääriä, joten näitä vetoja asettaessaan on syytä tuntea hieman tilastoja.

Yli/alle tenniksessä

Yksilölajeista kenties eniten pelatuimmat yli/alle-vedot pelataan tenniksessä. Tenniksessä perinteisimpiä yli/alle-vetojen tyyppejä ovat erät sekä pelit.

Esimerkiksi paras kolmesta tyyppisessä pelissä tenniksessä yli/alle-vedoissa veikataan normaalisti, tuleeko ottelussa yli vai alle 2,5 erää. Yksinkertaistettuna tällä tarkoitetaan siis sitä, että voittaako toinen pelaaja ottelun suoraan kahdessa erässä vai voittaako toinen pelaaja yhden erän.

Paras viidestä periaatteella käydyissä otteluissa linjoja voidaan asettaa useampia linjoja. Eri voidaan pelata 3, 4 tai 5, joten linjat voidaan asettaa yli/alle 3,5 erään tai yli/alle 4,5 erään.

Pelien määrässä linjojen määrä kasvaa hurjasti, sillä pienimmillään ottelu voi loppua 12 pelin jälkeen, mikäli toinen pelaaja voittaa kaksi erää lukemin 6-0. Tämä on toki huipputenniksessä hyvin harvinaista, mutta joskus näkee linjoja, joissa voi veikata alle 12,5 peliä.

Pelien määrässä liittyvissä linjavedoissa mahdollisuuksia on siis huomattavista enemmän, sillä parhaimmillaan pelkästään yhdessä erässä voidaan pelata 13 peliä.

Yhteenveto

Yli/alle-vedot suosittuja pelikohteita lähes kaikissa urheilulajeissa, joissa tuloksesta pelataan. Yli/alle-vedot ovat pelaajan kannalta mielenkiintoisia, sillä niissä pelaajan ei tarvitse tietää ottelun voittajaa ja esimerkiksi ennakkosuosikin yllätystappio ei vie tuottoja, mikäli ottelun tulos on vain oman vedon mukainen.

Kovinkaan harva pelaaja uskaltaisi esimerkiksi jääkiekon MM-kisoissa veikata Italian voittavan Suomea, mutta jos näin pääsisi käymään esimerkiksi tuloksella 5-2, olisivat yli 5,5 maalia veikanneet pelaajat silti tyytyväisiä.

Yli/alle-vetojen pelaaminen vaatii pelaajalta hieman lajin ja vedonlyönninkohteiden tuntemista sekä tilastojen seurantaa. Kuitenkin linjavedoissa tärkeimpänä periaatteena on löytää markkinoilta linja, jonka uskot olevan yli- tai alimitoitettu ja lyödä vetoa sitä vastaan.

UKK. Usein kysytyt kysymykset
 • Missä lajeissa yli/alle-vetoja voi pelata?

  Yli/alle-vetoja on saatavilla lähes kaikkiin lajeihin. Yleisimpiä linjavedot ovat pallopeleissä, mutta esimerkiksi myös yksilöurheiluun voidaan asettaa yli/alle-vetoja esimerkiksi voittomarginaaleihin.

   

 • Onko yli/alle-vedoissa isoja kertoimia?

  Keskiarvolinjassa kohteiden kertoimet ovat yleensä alle kaksi (2.00). Ääripään vedoissa kertoimet voivat kuitenkin olla korkeita. Esimerkiksi 0-0 tulokseen uskova pelaaja voi jääkiekossa veikata ottelun maalimääräksi alle 0,5 maalia. Koska maalittoman tasapelin todennäköisyys on niin pieni, on kohteen kerroin erittäin korkea.

   

 • Missä yli/alle-vetoja voi pelata?

  Yli/alle-vedot ovat tarjolla käytännössä kaikilla vedonvälittäjillä.

   

 • Onko yli/alle-vedoissa tasapelejä?

  Tämä riippuu vetokohteesta. Puolipiste vedoissa, eli kohteissa, joissa linja on asetettu esimerkiksi 2,5 maaliin, ei tasapeli ole mahdollinen. Kuitenkin kohteissa, joissa linja on asetettu maalimäärään, joka on kokonainen luku, on pelin mahdollista päättyä kyseiseen maalimäärään. Tällöin veto menee joko voidiksi (1.00) tai veto häviää riippuen vedonvälittäjästä.